CHOINKA ŚWIĄTECZNA

Choinka

Z tego artykułu dowiesz się:

  • Jak wybrać dobrą choinkę świąteczną
  • Czy lepsza jest choinka sztuczna czy naturalna
  • Która choinka jest ekologiczna
  • Jaką naturalną choinkę wybrać
  • Jak sprawić by choinka nie traciła igieł i długo cieszyła oko
  • Jaka jest historia związana z choinką
  • Poznasz aktualne trendy choinkowe

Jak wybrać dobrą choinkę

Choinka cięta

Podczas zakupów warto uważnie przyjrzeć się drzewku, bowiem zapakowane w worki drzewka trudno ocenić. Poprośmy zatem o zdjęcie z drzewka siatki, by móc je obejrzeć. Wizualnie należy zwrócić uwagę na to, czy choinka ma zielone i gęste igły oraz giętkie gałązki. Tylko świeże drzewka mogą towarzyszyć nam przez kilka tygodni.

Choinka w donicy

Zanim zakupimy drzewko doniczkowe upewnijmy się, że było w niej uprawiane. Niektórzy sprzedawcy, wykopują przed świętami rośliny są z gruntu oraz przycinają korzenie, aby umieścić je w pojemnikach. Jeśli uda się wyciągnąć z donicy drzewko wraz z bryłą korzeniową, wówczas będziemy mogli to ocenić. Rozwinięta bryła korzeniowa z wieloma małymi korzonkami dopasowanymi do kształtu donicy, świadczy bowiem o tym, że drzewko było w niej uprawiane. Grube i rzadkie korzenie dowodzą natomiast, że drzewko zostało przesadzone i nie mamy gwarancji, że przeżyje do kolejnej zimy.

Lepsza sztuczna czy naturalna choinka?

Ekologia

Choinki naturalne uprawiane są specjalnie w tym celu bez szkody dla przyrody, bowiem wycinane hektary upraw zasadza się nowymi sadzonkami. Jeden hektar upraw choinki wiąże z atmosfery 145 ton dwutlenku węgla, 300 ton cząstek pyłu i wytwarza 100 ton tlenu w ciągu dziesięciu lat. Plastikowe drzewo ma znacznie gorszą równowagę ekologiczną ze względu na energię zużywaną do produkcji i transportu ostatecznie stając się odpadem z tworzyw sztucznych. Około 80% plastikowych choinek jest importowanych z Dalekiego Wschodu, zatem przetworzone odpady z Chin trafiają do Europy w postaci gotowego produktu.

Kwestie praktyczne

Nic nie zastąpi nastroju jaki tworzy naturalne drzewko świąteczne, bowiem zapach jaki wytwarza naturalna choinka przywodzi na myśl świąteczny nastrój a olejki eteryczne działają kojąco i uspakajająco. Dla osób które cenią wyjątkowy nastrój, opadające igły nie stanowią przeszkody do zakupu naturalnego drzewka. Osoby ceniące wygodę wybiorą jednak prawdopodobnie drzewko sztuczne, które nie śmieci i może posłużyć na kilka lat. O tym jednak, że naturalne drzewko nie musi zmuszać nas do ciągłego sprzątania dowiesz się z dalszej części tego artykułu. Tajemnica polega na wyborze odpowiedniego gatunku oraz zastosowaniu prostych zabiegów pielęgnacyjnych.

Choinka naturalna ale jaka?

Jodła Nordmann (Abies nordmanniana) Nazwa pochodzi od fińskiego botanika Alexandra von Nordmanna, który odkrył ją w 1836 r. na Kaukazie. Jodła Nordmann jest uprawiana wyłącznie na choinkę, bowiem ma miękkie, błyszczące, ciemnozielone igły, jednolity wzrost i charakteryzuje się wysoką trwałością igieł. Z uwagi na powolny wzrost, jest to również zdecydowanie najdroższa choinka.

Świerk niebieski (Picea pungens) – często mylnie nazywany „szlachetną jodłą” – to klasyk wśród choinek. Rodzimy gatunek w Ameryce Północnej i uprawiany w Europie od 1860 roku. Jego igły mają niebieski połysk. Niebieski świerk jest średnio trwały (jego trwałość nieco większa niż świerka pospolitego). Dzięki mocnym, równomiernie ułożonym gałęziom nadaje się szczególnie do ciężkich ozdób choinkowych i do prawdziwych świec. Igły kłują mocno, ale cudownie pachną lasem.

Jodła szlachetna (Abies procera), zwana także Nobilistanne (Abies nobilis), pochodzi z zachodniej Ameryki Północnej i została wprowadzona do Europy dopiero w 1930 roku. Jest bardziej trwała niż jodła Nordmann. Ma rozgałęzione gałęzie i miękkie, niebiesko-zielone igły, które bardzo intensywnie pachną pomarańczami. Zapach wzmocnimy, jeśli przekłujemy torebki żywiczne (małe guzki) za pomocą igły.

Świerk pospolity (Picea abies), Świerk jest najtańszą choinką, jednak ma również najmniejszą trwałość, ponieważ po kilku dniach osypują się z niego igły w ciepłych pokojach.

Jodła daglezji (Pseudotsuga menziesii). Jodła Douglas ma miękkie, cienkie igły, które wydzielają intensywny cytrusowy zapach, jednak dzięki cienkim, elastycznym gałęziom nadaje się tylko do lekkich ozdób choinkowych

Sosna zwyczajna (Pinus sylvestris) ma piękne igły i interesujący wzrost. Ta niezwykła choinka pozostaje świeża przez długi czas w mieszkaniu. Bardzo ładnie pachnie lasem, ale trudno ją ozdobić.

Jodła Colorado (Abies concolor) ma długie, srebrnoszare igły, żywy wzrost i piękny zapach.

Jodła koreańska (Abies koreana), jak sama nazwa wskazuje, pochodzi z Korei. Dorasta do około 12 metrów wysokości. Doskonale nadaje się jako choinka w donicy.

Jak sprawić by choinka nie traciła igieł i długo cieszyła oko

Choinka cięta

Przed wstawieniem choinki do domu, warto ją zahartować wstawiając do zimnego pomieszczenia lub na zewnątrz na około godzinę. Temperatura w pomieszczeniu nie powinna przekraczać 20˚C. Aby choinka nie gubiła igieł, należy obciąć około 3 cm kawałek pnia i wstawić drzewko do wiaderka z ciepłą ale nie gorącą wodą. Dzięki temu choinka będzie lepiej wchłaniała wodę.  Następnie roślinę umieszczamy w specjalnym stojaku, który wypełniamy wodą z łyżką cukru. Trzeba stale dbać o to, by poziom wody w stojaku nie spadł poniżej linii pnia. Żeby gałązki dłużej zachowały świeżość warto również codziennie zraszać drzewko zimną wodą. Choinka powinna zostać ustawiona z dala od piecyków, grzejników i kominków.  Raz na tydzień do wody można dodać specjalną odżywkę do roślin zielonych. Zawarte w niej mikroelementy i witaminy utrzymają drzewko w dobrej kondycji.

Choinka w donicy

Najlepiej przechowywać w pomieszczeniu nieogrzewanym ale jasnym. Regularnie trzeba sprawdzać by podłoże było stale umiarkowanie wilgotne, zwykle wystarczy jeśli podlewamy je co kilka dni. Drzewko umieszczamy w pokoju na krótko przed świętami Bożego Narodzenia z dala od grzejnika. Ozdabiając drzewko starajmy się dopasować ciężar ozdób do wytrzymałości gałązek. Warto również zastosować oświetlenie, które nie wydziela zbyt wiele ciepła. Po dwóch lub trzech dniach drzewo powinno powrócić do nieogrzewanego pomieszczenia lub na świeże powietrze i zostać tam zasadzone, gdy tylko nie będzie mrozu. Dłuższe przebywanie w cieple sprawi, że soki zaczną krążyć i mogą pojawić się młode pędy, które nie są odporne na mróz.

Ciekawostka:

Od 2007 roku w Palatynacie Reńskim w zachodnich Niemczech odbywają się Mistrzostwa Świata w rzucie choiną.

Historia choinki

Rajska choinka

Geneza tradycji zielonego drzewa iglastego była długo dyskutowana. W chrześcijaństwie choinka pierwotnie symbolizowała „rajskie drzewo” i przypominała o wyrzuceniu Adama i Ewy z raju. Obwieszanie drzew czerwonymi owocami, który uwiódł Ewę w naturalny sposób służyło upamiętnieniu upadku człowieka. Jedynymi owocami, które w tym czasie wyglądały dobrze były jabłka, stąd też nimi dekorowano choinki i jabłko kojarzone jest z zakazanym owocem.

Choinka zgrozy

Rośliny zimozielone również symbolizują nadzieję, że natura się obudzi. Istnieją również dowody na to, że choinkę ozdabiano zarówno jabłkami jako symbolem grzechu, ale również „Arma Christi” czyli narzędziami związanymi z męką Jezusa. Na choince wieszano okrągłe przedmioty lub korony cierniowe oraz prostokąty symbolizujące gąbki nasączone octem, którym dręczono Jezusa na krzyżu. Na choince umieszczano również koguta upamiętniającego Piotra, który wyparł się Jezusa. Drzewo iglaste symbolizuje surowiec z jakiego wykonany został krzyż Pański. W ten sposób choinka łączy w sobie symbol rajskiego drzewa i upadku człowieka z drzewem życia, na którym dokonało się odkupienie człowieka z grzechu pierworodnego.  

Szpitalne słodkości

Wzmianka o choince z 1419 r. mówi o piekarzach z Fryburga, którzy choinkę ustawili w szpitalu Świętego Ducha. Drzewo przyozdobili owocami i różnego rodzaju słodyczami, aby dzieci mogły je zjeść po Bożym Narodzeniu. Zwyczaj ustawiania ozdobionej choinki prawdopodobnie bardzo się spodobał, bowiem już w średniowieczu groziło to wycięciem lasów. Miasto Fryburg w 1554 r. zabroniło wycinania choinek „pod karą 10 szylingów”.

Od katedry do Ameryki

Zaledwie sto dwadzieścia lat później, bo w 1539 r., ponownie pojawiły się dokumenty potwierdzające, że w katedrze w Strasburgu ustawiono choinkę. Od 1730 roku zaczęto na choinkach umieszczać świece jako symbol nadziei. W XVIII w. emigranci z Europy zabrali ze sobą tradycję do Ameryki, natomiast w XIX wieku szlachta rozpowszechniła zwyczaj ubierania choinki czyniąc ją symbolem świąt Bożego Narodzenia.

Bombki i elektryczność

Ozdoby, jakie znamy dzisiaj, powstały dopiero w XIX wieku, bowiem 1830 r. przyozdobiono choinkę w pierwsze bombki świąteczne zastępujące jabłka a w 1882 r. w Ameryce powstała pierwsza choinka z oświetleniem elektrycznym. Choinka stała się światowym symbolem dopiero w XX wieku. Owoce zastąpiono bombkami, narzędzia męki słodyczami, a świece elektrycznymi lampkami, zatem tak powstał nowy rynek dekoracji choinek.

Obecne trendy:

  • Choinka naturalna traci na znaczeniu. Choć nadal większość wybiera naturalne drzewka, sprzedaż plastikowych choinek rośnie. Do tej pory plastikowe drzewka były ustawiane głównie w sklepach i restauracjach, ponieważ musiały wytrzymać średnio przez co najmniej sześć tygodni.
  • Zwiększa się zapotrzebowanie na mniejsze drzewa od 1,50 do 1,75 metra.
  • Około 10 % choinek jest kupowanych w doniczce.

Pozostałe nasze artykuły znajdują się w dziale „blog” na stronie: www.inwentadom.pl/blog/

Zachęcamy do zamieszczania komentarzy pod naszymi artykułami i dzielenia się własnymi przemyśleniami.

Show Buttons
Hide Buttons